Mind-body Medicine & mind-body geneeskunde

Mind-body geneeskunde als geneeskunst

Er is een indrukwekkend aantal wetenschappelijk bewijs voor mind body-technieken zoals o.a. meditatie, yoga, tai chi, leefstijl-interventies en positieve psychologie. Ze activeren in het lichaam het zelfgenezend vermogen om stress-gerelateerde ziekten, variërend van astma tot hoge bloeddruk, functionele darmziekten en pijnsyndromen, te verbeteren, helen – en in sommige gevallen te voorkomen en te genezen.

Daarom ben ik ook zo enthousiast over deze vorm van behandeling. Lees verder in mijn visie.

In Amerika is het al standaard om deze manier van behandelen in te zetten in ziekenhuizen. En te onderwijzen aan de universiteiten (o.a. Harvard). In Nederland wordt het nog (te) weinig als standaard behandeling meegenomen. Laat staan onderwezen. Zonde, vind ik.

Wil je meer lezen over mind-body-medicine in Amerika? Dit kun je terugvinden bij de veelgestelde vragen.

Je lichaam kan zichzelf helen

Je lichaam is in staat zichzelf te helen, je hebt een groot zelfhelend vermogen. Wat er in de weg zit: disbalans door een gestresst lichaam. Stress in je lichaam als gevolg van slechte voeding, stress door de omgeving waarin je verkeert, toxinen, emoties, gedachtes en/of relaties. In onze maatschappij is het bijna onmogelijk niet gestresst te zijn. Daarom ben ik enthousiast over mind-body technieken: die helpen om het stress-systeem uit te zetten, zodat ons rustsysteem zijn werk kan doen: je imuunsysteem, endocriene systeem, hormonen en je helend vermogen zijn allemaal verbonden met het rustsysteem. 

Meditatie is bewezen effectief

Meditatie zorgt voor minder oordeel, openheid, en nieuwsgierigheid. Het stelt je in staat om doelen te stellen en je emoties tot rust te brengen. Als je mediteert heb je meer activiteit in je linker-prefrontale cortex, daar komt je veerkracht vandaan. Heling vergt veerkracht. 

Van angst naar hoop

Verdriet en angst hebben ruimte nodig, voordat je andere stappen kan zetten. Je moet kunnen rouwen. Wil je constant angstig zijn of kalmeren? Het helpt om in contact te zijn met anderen. Delen werkt helend. Ook ademhalingstechnieken zijn eenvoudig en zeer effectief in het behandelen van angst. Het zorgt voor uitscheiden van GABA, dit kalmeert het emotionele brein. 

De kracht van zelfliefde en humor

Zelfliefde en humor zijn krachtige instrumenten voor heling. Zo komen goede hormonen vrij en creëer je een andere kijk op jezelf en je leven, in plaats van bijvoorbeeld ‘arme ik’ voelen. Mind-body technieken helpen meer zelfliefde te voelen, meer lichtheid te ervaren en met humor je problemen te aanschouwen. Dit geeft veerkracht.

Onze afhankelijkheid met de farmaceutische industrie zit in de weg

De farmaceutische industrie is gericht op winst. Gezondheidszorg is daarmee een verdienmodel geworden. Zolang wij in dit systeem geloven, gebruiken we de farmaceutische industrie als onze genezer. Het probleem is dat de meeste ziekten niet worden genezen met farmaceutische middelen. Het is vooral symptoombestrijding. Ik vind het belangrijk om je mind-body technieken & heling te laten ervaren die gaan over balans, heling en rust vinden. Heling & genezing kunnen hand in hand gaan maar genezing is niet perse het einddoel. Dit kan in het begin tot weerstand leiden, wat heel normaal is. Ik help je hier graag verder mee.

Authentieke zelf

We zijn geboren als een uniek individu. Door onze familie en onze cultuur leren we ons aan te passen, als overlevingsmechanisme. Blijven we daarin teveel hangen, is het gevaar dat we niet ons eigen leven leiden. De kunst is om weer jezelf terug te vinden, je authentieke zelf. Mind-body-medicine & heling kan helpen je unieke kleur weer terug te vinden, o.a. door het doen van een ‘soul-retrieval’. Ik leg hier graag wat meer over uit.

Nieuw tijdperk van geneeskunde

Ik zie drie tijdperken van inzicht in de geneeskunde, die op elkaar voortborduurt. Het eerste tijdperk is de fysieke geneeskunde: het kijken vanuit oorzaak en gevolg. Bijvoorbeeld: als je rookt verhoog je je risico op kanker. In dit tijdperk zitten we in Nederland. Het tweede tijdperk is van mind-body medicine: je geest kan invloed uitoefenen op je lichaam. Je geest maakt een verschil. Dit kan door middel van visualisaties, imaginaties, meditatie. In dit tijdperk zitten de Verenigde Staten al enige tijd. In het derde tijdperk draait het om energy-medicine: mijn geest kan ook invloed uitoefenen op het lichaam van jou, en vica versa. De Verenigde Staten zijn onderweg naar dit tijdperk. Ik ben zelf erg enthousiast over de mogelijkheden van mind-body-medicine & energy medicine. En leer je er graag meer over in mijn training of in de opleiding mind-body-medicine.

En daarom heb ik hier ook mijn werk van gemaakt.

Laat me je ondersteunen als je voelt dat het tijd is om hieraan te werken. Ik kijk vanuit verzachting met je mee.

Plan hier een kennismakingsgesprek.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, tips en adviezen? Volg me dan op Instagram. Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.