Leefstijl deel voeding
Brede blik op voeding
Voeding is een hot-item. Iedereen weet er wel wat vanaf. Ik pretendeer niet ‘de waarheid’ te verkondigen. Mijn visie op gezonde voeding heb ik geleerd van diverse artsen die sprekers zijn bij de Academy for Integrative Medicine en vanuit mijn opleiding ‘energy medicine’ van Alberto Villoldo.
Daarnaast ik spreek ook uit eigen ervaring in mijn zoektocht naar gezonder en vitaler eten!
Makkelijk te implementeren stappen
We zullen starten met wat makkelijk te implementeren stappen. Je kan zoveel stappen nemen, als je zelf wilt!
- De bekendste: stop met sterk bewerkte voeding, frisdranken, bewerkte tussendoortjes, suikers en alcohol.
- Optie 1: Stop met iets wat je makkelijk kunt laten liggen. En bouw geleidelijk af.
- Optie 2: Stop met alles voor 2 weken en ervaar zelf het effect op je lijf en geest!
- Ga voor zoveel mogelijk biologisch/dynamisch. (minder belasting milieu, meer energetische waarde).
- Ga voor rust tijdens de maaltijd. Je spijsvertering heeft het rust-systeem nodig om te kunnen verteren anders ontwikkel je veel klachten als boeren, winden, gasvorming en uiteindelijk pijnlijke darmen/maag.
- Ga voor 2-3 maaltijden per dag en neem geen tussendoortjes.
- Zorg dat de 3 maaltijden voldoende vetten, eiwitten en groenten bevatten. Zodat je geen honger krijgt tussendoor.
- Wil je wat lekkers? Neem dat dan direct na je maaltijd. Zo zorgen de vetten in je voeding voor een minder hoge glucose piek tussendoor.
- Let op de hoeveelheid; ‘latte’s’ ‘cappuccino’s’ en (fris)dranken. Drank: voorkeur voor water/thee.
- Koffie kan als je je ontspannen voelt. Bij stress kan het juist een negatief effect hebben.
- Eet tussen 12.00-18.00. Sla dus het ontbijt over en kijk wanneer je echt honger krijgt. Dit wordt ook wel intermitting fasting genoemd.
- Laat kinderen die naar school gaan wel gewoon ontbijten; zij zitten nog in de groei. Een bord met havermout en wat noten kan een mooi alternatief zijn voor brood.
- Eet zoveel mogelijk onbewerkte groenten, alle kleuren van de regenboog. Laat dat de basis zijn van je voeding.
- Observeer waarom en wanneer je wat wilt eten. Is het honger? Trek? Verveling? Probeer wat afleiding te vinden en ervaar dat deze ‘graving’ vanzelf weer op de achtergrond verdwijnt.
- Voeg een groente-smoothie of ‘green-juice’ toe aan je voeding.
- Eet voor de lunch soep of salade; zo zorg je voor minder koolhydraten en meer vetten/eiwitten en groenten.
- Bestudeer verschillende leefstijl-vormen en kijk of er eentje je het meest aanspreekt. Denk aan:
- Mediteraans, Blue-zones, Pioppi, Oer-dieet, vegatarisch/veganistisch, ketogeen
- Als je dan zondigt; wees dan lief voor jezelf! Iets ongezonds eten en er dan schuldig over zijn geeft je (voedings)stress en (emotionele)stress! Dubbelop dus!
Experimenteer en kijk wat voor jou een passend eetpatroon is! Niemand is gelijk. Zie hieronder waarom het lastig kan zijn voor je.
Waarom zou je veranderen?
Dat is een goede vraag. Wat is je motivatie om te veranderen?
- Is het afvallen?
- Gezond blijven?
- Niet ziek worden?
- Diabetes omkeren?
- Beter zorgen voor jezelf?
Maak het concreet waarom je kiest voor een verandering van eetpatroon. Het is heel moeilijk om iets te veranderen als je niet weet wat de winst is.
Leefstijlverandering kost tijd
In de regel duurt het ongeveer 6 weken voordat een verandering echt gaat behoren bij jouw dagelijkse routine; geef het dus tijd en start met kleine stapjes! (of spring meteen het diepe in, als dat goed bij je past!).
De makkelijkste stap die ik zelf vond was het stoppen met het drinken van frisdrank. Vanuit daar ben ik verder gegaan en steeds gezonder gaan eten. Ik val soms weer terug op wat oude slechtere gewoontes maar sommige gewoontes komen er niet meer in!
Voeding is emotioneel beladen
Vaak als je je voedingspatroon gaat veranderen kom je jezelf tegen; ofwel je wordt heel streng naar jezelf (of was dat al) ofwel je voelt ineens meer. Dit kan zeer oncomfortabel zijn, waardoor je geneigd bent weer te eten zoals je gewend was.
Voeding is leven. Naast je eerste ademhaling is (borst)voeding het eerste wat je als kleine baby ontving (of niet ontving). Onbewust kan hier dus een emotionele lading op liggen. Hoe dichtbij en liefdevol was je eigen moeder? En hoe werd er omgegaan met pijn? Was er altijd een snoepje voor de troost?
Voeding kan een emotie vervangen of onderdrukken. En als je je voedingspatroon gaat aanpassen kan dat ineens heel zichtbaar zijn!
Je dieet aanpassen kan dus gepaard gaan met bewustwording van oude patronen, oude emoties, schuld en schaamtegevoelens.
Wil je hiermee aan de slag? Kom vooral langs! Ik kan je op het emotionele stuk een heel stuk verder helpen. Zodat jij je trauma weer kunt helen.
Gezonde voeding vanuit energetisch perspectief
Als je naar de energetische waarde van voeding kijkt dan kun je onderzoeken of het eten op je bord een ‘mooi leven’ heeft gehad.
Alberto Vilolldo zei in mijn opleiding: ‘Je bent niet wat je eet, maar je bent wat je eten gegeten heeft’. Voor vlees en zuivel geldt het of de dieren veel antibiotica, stress of slechte voeding hebben gehad. Hoe werden ze geslacht? Wat kregen zij te eten toen ze nog leefden? Hoe tragisch of mooi was hun leven? Realiseer je dat er in energie veel kan worden overgedragen.
Voor groenten en fruit kun je nagaan of jouw groenten/fruit is bespoten, op een rijke grond leefde of zijn tijd kreeg om te rijpen. Sommige fruit/groenten worden half-rijp geplukt zodat ze het rijpen kunnen volbrengen op transport. Dat doet iets met de voedingswaarden.
Doe je eigen onderzoek
Voel wat eten met je doet; stop voor 2-3 weken met het eten ervan en introduceer het vervolgens weer.
- Krijg je klachten?
Stop dat een tijdje (6 mnd -1 jaar) met eten van dit product. Zo kun je voor jezelf uittesten waar je, op dit moment, gevoelig op reageert. Dit proces kun je voor jezelf weer herhalen. Soms kun je op vakantie (minder stress) meer verdragen qua voeding. Ook dit kun je uitproberen.
Laat je lichaam je beste graadmeter zijn.
Op een gezonde leefstijl!
Kom je er zelf niet uit? Uiteraard kun je een traject aangaan om te gebruiken voor deze zoektocht.