De vrijheid om jezelf te mogen zijn

Als je mensen vraagt op hun sterfbed waar ze spijt van hebben dan staat op nummer 1: “had ik mijn leven maar op mijn eigen manier geleid, en niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden”.

De vrijheid om jezelf te mogen zijn. In een maatschappij waar ‘in de pas’ lopen de norm is lijkt soms heel ver weg.

Ook suïcidale gedachtes (gedachtes dat je er niet zou willen zijn, of dat het leven zo zwaar voelt dat je niet weet hoe je dit volhoudt) kunnen een uitingsvorm zijn voor een zeer sterke wens om te leven naar eigen waarden. Het lukt dan niet goed om oude overtuigingen of maatschappelijke waarden los te laten. Als het niet lukt om te leven volgens jouw waarden wat is dan nog de zin van het leven?

Omdat mensen zo geraakt waren door het voorbeeld uit mijn vorige blog en hier lering uit trokken, voel ik de inspiratie om nog meer van mezelf bloot te geven (en ja, dat vind ik beren spannend).

Een voorbeeld wederom uit mijn eigen leven:

5 jaar geleden begon mijn zoektocht naar mezelf, mijn authenticiteit. Ik voelde me moeder, echtgenote, vriendin, dochter, collega, succesvolle burger maar ik kon mezelf, Annemarie, niet meer vinden. Wat was van mij?

Wie ben ik eigenlijk?

Ik kon de slaap niet meer vatten en ontwikkelde suïcidale gedachtes. Ik wist zeker dat ik niet dood wilde maar een sterke wens had om heel anders te leven. Het leven vorm te geven vanuit mijn authenticiteit. Die ik gedurende mijn leven kwijt leek te zijn geraakt.

Ik wist daardoor niet hoe dan. En dat gaf lichamelijke, mentale en emotionele klachten.

Het voelde als een fuik waar ik in gezwommen was en waar ik niet uit zou komen als ik niet snel rechtsomkeert zou maken.

De wens om mezelf weer terug te vinden was zo alles overstemmend dat het leven grauw voelde.

Ik moest weer leren luisteren naar mijn eigen wil; mijn onderbuik gevoel en mijn hart.

Wat waren mijn behoeftes? Wat deed ik voor een ander en wat deed ik voor mezelf? Eerst kon ik daar niet goed bijkomen en voelde ik niks.
Maar langzaamaan lukt het me steeds beter om onderscheid te maken tussen wat van MIJ was en wat van een ANDER.

Ik leerde mijn grenzen kennen en hoe deze te bewaken. En ja, dat ging (en gaat!) dus met vallen en opstaan.

Op het moment dat ik de beslissing nam om mezelf weer terug te mogen vinden VERDWENEN m’n klachten. Ik viel weer in slaap en ik kreeg weer zin in het leven! M’n ogen begonnen steeds meer te glanzen.

En als ik mezelf nu op foto’s zie; dan zie ik dat. Mijn blik wordt elk jaar zachter; en daar ben ik best trots op.

Hoe vind je jouw weg uit je fuik?

Sta stil. Soms krijg je een ziekte of raak je in een burn-out waardoor je niet anders meer kan dan stilstaan.
Als het nog niet zover is; zet je leven tijdelijk op PAUZE.

Mogelijk is dit een hele lastige stap en denk je: “hoe dan?” “dat kan bij mij niet”. Realiseer je dan dat je altijd een keuze hebt. Ook al voelt het onmogelijk. In deze keuze voor pauze schuilt namelijk je eerste stap naar kiezen VOOR JEZELF.

Realiseer je hoe belangrijk en WEZENLIJK deze keuze voor je kan zijn. De rest zal volgen…

Vanuit stilstand kan je naar binnen keren en onderzoeken wat van jou is. Hervind weer de dingen die je heel blij maken, waar je warm van loopt en enthousiast van wordt. Schrijven, tekenen en mediteren kunnen je bij deze zoektocht helpen.

Onderzoek je eigen overtuigingen en neem (tijdelijk) afstand van mensen die je energie kosten. Ook al is dat pijnlijk.

Voel wat je nodig hebt om je eigen leven vorm te geven en zet dan steeds een stap. Ervaar wat het betekent om stappen te gaan zetten. Soms raak je ‘iets’ kwijt (zekerheden, controle, aanzien) maar voel ook wat je ervoor terugkrijgt (jezelf, je authenticiteit).

Hulp nodig?

Ervaar je klachten en de wens om meer je eigen leven te leiden? Is de wens zo groot dat je soms ook suïcidale klachten ervaart?

Je bent lang niet de enige! In mijn praktijk hoor ik dit regelmatig.

Voel je welkom bij mij, om je te ondersteunen in dit proces.

Plan hier een kennismakingsgesprek.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, tips en adviezen? Volg me dan op Instagram.

Of schrijf je in op mijn nieuwsbrief.